Alakul az ellenzéki egység Pócs János birodalmában, Jászapátin

Megosztás

Tény, nem akármilyen hatalmi és gazdasági központot épített ki lakóhelyén, Jászapátin a választásról választásra győzedelmeskedő Pócs János, a térség országgyűlési képviselője. De van-e esélye a több éve egységesen politizáló apáti ellenzéknek abban a városban, ahol a közbiztonság, köztük a droghasználat és az ebből következő erőszak a tetőfokára hágott, miközben a kátyúktól lassan közlekedni sem tudnak a helyiek? Borics Lászlót, a Jászapátiért Önökkel Szövetségben (JÖSZ) elnökét kérdeztük.

Az ország kettes számú gázszerelője – így hivatkozott a Partizán Pócs Jánosra a 2022-es kampány helyi eseményeit és előzményeit bemutató videójában.

Ugyan a jelenlegi polgármester 2014 óta Farkas Ferenc a városban, aki Pócsot váltotta, miután összeférhetetlenné vált a polgármesteri és az országgyűlési képviselői pozíció, de a neve elhallgatását kérő forrásunk szerint még mindig inkább a képviselő, pontosabban most már inkább vele kiegészülve az alpolgármester fia, aki aktív döntéshozói szerepben működik.

A kisváros közéletét már a ’90-es években sem lehetett unalmasnak nevezni, amit jól mutat, hogy két helyi születésű országgyűlési képviselője is volt az egykori honvédelmi miniszter Szekeres Imre és a leginkább mezőgazdasági kérdésekkel foglalkozó Járvás István személyében.

Járvásról legutóbb december elején írtunk a Szol24-en, amikor közmeghallgatást tartottak Jászapátin, ő pedig kérdezni merészelt: Pócs megdöbbentő módon oktatta ki az egykori szövetségesét.

A várost elsőként a rendszerváltás után Török Sándor vezette függetlenként, ő volt az, aki a dinnyetermesztéssel foglalkozó Pócsnak az önkormányzati képviselői indulását elsőként javasolta. Ezután 2000-től 2010-ig az MSZP-s Szabó Lajos volt Jászapáti első embere.

2019-ben a JÖSZ a függetlenként induló Kökény Györgyit támogatta, de nem volt szoros a verseny, Kökény összesen 1027 szavazatot kapott, míg a Fidesz-KDNP által jelölt Farkas Ferenc 1960-at, azaz 2/3-os győzelmet aratott.

A testületben egy fokkal pozitívabb helyzet alakult ki, Borics László és az azóta elhunyt Birkás Ferenc bejutott az ellenzék részéről, valamint függetlenként Kökény. Birkás helyére a sokak szerint legaktívabb képviselő, Kállai János került az egyéni listás választási rendszer eredményei alapján, míg kormánypárti oldalról Borbás Zoltánt összeférhetetlenség miatt Ádám János váltotta.

Ez persze még továbbra is egy erőteljes fideszes jelenlét, mit tud ezzel kezdeni a JÖSZ, és ami talán még fontosabb, mit tudnak ígérni a választópolgároknak? Többek között erre voltunk kíváncsiak Borics Lászlótól, az egyesület elnökétől.

Elmondta, 2015 óta működnek hivatalos formában, céljuk, hogy civil szervezetként minél több képviselőt tudjanak az önkormányzatba delegálni. A beszélgetésünk során felmerült a közbiztonság, a köztisztaság és a kóbor kutyák áldatlan állapota, ami sok helyi lakosnak keseríti meg az életét.

Emellett napirenden kívánják tartani a kátyúk, utak helyzetét, Borics szerint képviselőként ő látja az erőfeszítéseket, de ez kevés, nem haladnak úgy a dolgok, ahogy azt az Apátin élők elvárnák. Hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy szinte mindent kivettek az önkormányzat kezéből, szűkös tehát a mozgástér.

Sok más mellett a fiatalság helyzete is felmerült, a fiatal generáció sorra hagyja el a települést, nem látnak jövőképet lokálisan. Borics László példaként említette Heves városát, ahol „a nulláról” építettek egy strandkomplexumot, míg Jászapátin a meglévő lehetőségeket sem tudják maximálisan kihasználni a strand és kemping tekintetében.

De mit lehet kezdeni Pócs János birodalmában, aminek megtartása kétségkívül presztízst jelent a helyi Fidesz számára? Borics úgy látja, a kormánypártnak van egy fix szavazóbázisa, ez már a ’19-es önkormányzati választáson is látszott. Az ő feladatuk, hogy a Jászapátin élő szavazóképes, egyébként jelentős számban elégedetlen embereket az urnához vigyék.

A Jászapátiért Önökkel Szövetségben március 15-én fogja bemutatni a jelöltjeit.

Kép: Jászapátiért Önökkel Szövetségben Facebook csoportja

Kapcsolódó cikkek